Germontis
Image default
Energie

Met opslag energie een beter klimaat

Wat is energie opslag nou eigenlijk?

Tegenwoordig hoor je de vraag steeds vaker: wanneer wordt er nou gesproken van opslag van energie? Dat deze vraag meer en meer gesteld wordt betekent een goede stap in de richting van een beter klimaat. Wanneer men het heeft over energieopslag, dan gaat dit voornamelijk over apparaten die naast hun eigen verbrandingsmotor ook een manier hebben om energie te genereren en deze op te slaan. In velerlei sectoren wordt deze term al gebruikt, maar ook in de energiesector is de opslag van energie groeiende.

Zijn er ook aggregaten met energie opslag?

Er zijn namelijk aggregaten die gebruik maken van energie opslag. En dat is goed nieuws voor het klimaat. Een aggregaat, ofwel een generator, wordt gebruikt om apparaten van stroom te voorzien op plekken en momenten waarop om een bepaalde reden geen stroom beschikbaar is. Dit kan meerdere redenen hebben: zo kun je denken aan een evenement op een groot grasveld of een noodstroomaggregaat als backup bij ziekenhuis waarbij het reguliere stroomnetwerk uitvalt.

Hoe werkt energie opslag in een generator?

In bijna elk geval heeft een generator een verbrandingsmotor waarmee de stroom wordt opgewekt. Deze maakt veel herrie en is niet goed voor het klimaat omdat deze doorgaans werkt op diesel. Wanneer een aggregaat gebruik maakt van energie opslag dan betekent dat dat deze beschikt over een accu. Hierin wordt de stroom opgeslagen, zodat deze kan worden gebruikt op latere momenten. Hierdoor bespaar je een hoop ellende. Je beperkt niet alleen de hoeveelheid schadelijke stoffen die worden uitgestoten, je vermindert ook het gebruik van diesel en je aggregaat produceert minder lawaai. Een ideale situatie dus.

Een stap richting een nog groenere energieopslag

Waar een aggregaat met een accu naast de gewoonlijke dieselmotor al een hele goede stap in de richting van een schoon klimaat is, kan het altijd nog net een tikkeltje groener. Zo beschikken sommige aggregaten naast een accu ook nog over zonnepanelen. Via deze weg wordt er ook stroom gegenereerd die kan worden opgeslagen en op een later moment kan worden ingezet. Je creëert hiermee een drietrapsstrategie: eerst de stroom van de zonnepanelen, daarna de opgeslagen stroom van de accu en als laatste pas de verbrandingsmotor gebruiken. Het resultaat is een drastisch lager gebruik van de originele dieselmotor. De opslag van energie heeft dus ook via aggregaten een immens grote impact op het klimaat.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/energie-opslag/