Germontis
Image default
Aanbiedingen

Hoe screen je sollicitanten?

Sollicitanten screenen is een cruciale stap in het aannemen van nieuw personeel voor je bedrijf. Het is een proces waarbij je de juiste kandidaten selecteert om ervoor te zorgen dat ze passen bij de cultuur en de behoeften van je organisatie. In dit artikel zullen we de stappen en methoden bespreken om sollicitanten effectief te screenen, zodat je de beste talenten kunt aantrekken voor jouw bedrijf.

Het belang van sollicitanten screenen

Bij het werven van nieuwe medewerkers is het van essentieel belang om de juiste beslissingen te nemen. Een verkeerde keuze kan leiden tot verspilde middelen en inspanningen. Het screenen van sollicitanten helpt bij het minimaliseren van risico’s en maximaliseert de kans op succes.

Een goed begin is het halve werk. Zorg ervoor dat je een gedetailleerde en duidelijke vacature opstelt. Vermeld de vereiste vaardigheden, ervaring en persoonlijke eigenschappen die je zoekt in een kandidaat. Denk ook eens aan ‘de journalistieke 5 W’s’: wie, wat, waarom, waarom, wanneer. Denk daarbij vanuit het perspectief van het bedrijf maar ook vanuit die van de kandidaat.

Van Curriculum Vitae beoordelen tot background check

Bij het screenen van sollicitanten is het eerste wat je doet meestal het beoordelen van hun CV’s. Let op hun werkervaring, opleiding en relevante vaardigheden. Na de CV-beoordeling volgt soms een telefonische screening. Dit geeft je de kans om meer te weten te komen over de kandidaat en te bepalen of ze geschikt zijn voor de functie voordat je ze uitnodigt voor een persoonlijk gesprek.

Een van de meest effectieve methoden om sollicitanten te screenen is door middel van gedragsgerichte interviews. Stel situatiegerichte vragen om inzicht te krijgen in hoe een kandidaat in verschillende scenario’s handelt. Het controleren van referenties is een belangrijk onderdeel van het screeningproces. Neem contact op met vorige werkgevers om te verifiëren of de informatie die de kandidaat heeft verstrekt accuraat is.

Het is van cruciaal belang om te beoordelen of de kandidaat past bij de cultuur van je organisatie. Een goede culturele fit zorgt voor een harmonieuze werkomgeving.Afhankelijk van de aard van de functie, kun je ook vaardigheidstests afnemen om te beoordelen of de kandidaat over de benodigde bekwaamheden beschikt.

Voer een grondige achtergrondcontrole uit om ervoor te zorgen dat de kandidaat geen strafblad heeft – als dat vereist is – en geschikt is voor de functie. Wil je bijvoorbeeld rechercheurs worden bij de politie? Dan worden ook de belangrijke mensen om je heen gescreend. Dit om uit te sluiten dat je zeer hechte banden met criminelen hebt en dat dit een risico vormt voor de politie.

Pre employment screening is steeds belangrijker

Sollicitanten screenen is een essentiële stap in het aannemen van nieuw personeel. Door een grondige en zorgvuldige pre employment screening te doorlopen, kun je ervoor zorgen dat je de juiste mensen voor je organisatie selecteert.

https://zenithsecurity.nl/pre-employment-screening/