Germontis
Image default
Internet

We hebben internet nodig

De technologie is altijd in ontwikkeling en een van de meest ingeburgerde zaken die het ons gebracht heeft is toch wel het internet. Het wordt zelfs al zo veel gebruikt dat het voor veel mensen gewoon onmisbaar is geworden. Bij de meest normale dingen heb je tegenwoordig al internet nodig. Je kan met elkaar communiceren via internet: e-mail, berichtjes en zelfs bellen via glasvezel internet is mogelijk. Je leest je krant niet meer in de papieren vorm maar leest alle nieuws in een online krant. Je zoekt snel even dingen op die je wilt weten. Je doet zelfs aan internetbankieren zodat je ook niet meer naar de bank hoeft te gaan. Het internet heeft ons leven op veel manier makkelijker gemaakt. Door deze afhankelijkheid van internet zijn we dus ook afhankelijk geworden van een goede glasvezel internetverbinding en pakket via alles-in-een.net. Want stel dat deze niet goed werkt? Dan kan je een heleboel dingen die je nu voor vanzelfsprekend neemt niet meer doen.

 

Snel, sneller, snelst

Het is belangrijk te kiezen voor een glasvezel internetprovider en internetpakket die goed aansluiten bij jouw behoeften en wensen. Alles in 1 vergelijken kan je hierbij helpen? Jazeker! Het belangrijkste uitgangspunt daarbij is welk type internetaansluiting mogelijk is in jouw woning. Er zijn grofweg 3 soorten internet te onderscheiden: via de telefoonlijn, via de kabel of via de glasvezel. De oudste manier van deze 3 is via de telefoonlijn. Vroeger moest je inbellen om op internet te kunnen maar tegenwoordig gaat dat via ADSL. Daarbij wordt de telefoonlijn gesplitst. Je hebt dan telefoon- en internetverkeer. Dat betekent dat je gewoon kan bellen terwijl je aan het internetten bent. Deze soort internet is niet de meest snelle, maar vaak wel de goedkoopste vorm. De afstand tot de wijkcentrale bepaalt de snelheid die je kan bereiken. Hoe verder je weg woont, hoe minder snel je internet zal zijn. Een snellere manier om te internetten is via de kabel waarbij de snelheid die je afneemt ook ongeveer de snelheid is die je uiteindelijk krijgt. Per regio is er slechts één internet provider die het kabelnetwerk in zijn beheer heeft dus je kan niet overstappen op een andere provider wanneer je niet tevreden zou zijn. Aangezien de kabel oorspronkelijk bedoeld was om televisie te kijken, moet je naast je internet abonnement ook televisie afnemen bij je provider. Glasvezel is in opkomst. Het is nog niet overal in het land aangelegd dus het kan zijn dat jouw woning nog geen aansluiting heeft op glasvezel. Dit is verreweg de meest snelle manier om gebruik te maken van internet.

 

Kijk niet alleen naar de snelheid

Hoe goed jouw internetverbinding is wordt niet alleen aangegeven met de snelheid. Ook de pingtijd en jitter zijn daarbij van belang. Om de pingtijd te meten kan gebruik maken van speciale tests. Deze meten hoe lang het duurt voordat de ene computer datapakketjes door stuurt naar een ander apparaat op het internet en daar een bevestiging van krijgt. Deze tijd wordt weergeven in milliseconden. Het gemiddelde van verschillende metingen is je pingtijd. Je zal zien dat er variatie, ook wel jitter genoemd, optreedt in de snelheid hiervan.