Germontis
Image default
Bedrijven

CV ontluchten, wat is het nut, stappenplan en tips

De CV ketel wordt dagelijks een hoop gebruikt in onze woningen en daardoor is het belangrijk dat we deze goed onderhouden. Daarbij hoort dus niet alleen de periodieke controle door een loodgieter, maar ook het ontluchten van de ketel. In deze tekst gaan we alles met u doornemen. Allereerst nemen we namelijk met u door wat de ketel precies is, maar ook waarvoor de ketel in de woning dient. Vervolgens kijken we naar waarom u de CV ketel moet onderhouden eens in e zoveel tijd en wat het ontluchten van de CV ketel inhoudt, hoe dit werkt en waarom dit nodig is.

 

Wat is een CV ketel?

Allereerst is het dan belangrijk dat u weet waar de CV ketel precies voor dient. In elke woning is tegenwoordig een CV ketel of een gelijkwaardig product te vinden. Dat komt omdat de ketel zorgt voor warmte in de woning. Niet alleen de warmte die u instelt op uw thermostaat, maar ook de warmte die uit uw warme kraan komt. Dat komt omdat de CV ketel dus gebruikt wordt om water op te warmen. Dit warme water wordt vervolgens naar de radiatoren in de woning gezonden zodat deze warm kunnen worden. Wanneer deze op de door u ingestelde temperatuur zijn, wordt het water weer teruggepompt en dit blijkt zo doorgaan zolang u de thermostaat aan heeft staan. Hetzelfde geldt voor het warme water. Wanneer u de kraan openzet, wordt het warme water vanaf de ketel naar de kraan gepompt en komt er dus warm water uit uw kraan. Tegenwoordig werkt dit allemaal dus hartstikke makkelijk en fijn, maar een apparaat als de CV ketel neemt wel een hele hoop werk over. Het is dan ook belangrijk dat u deze goed onderhoudt. Wanneer u dat niet doet, kan het natuurlijk maar zo zijn dat de ketel er mee stopt en dan heeft u geen warmte meer in uw woning.

 

CV ontluchten, wat is het nut, stappenplan en tips

Een manier om de ketel te onderhouden is door middel van het ontluchten. Wanneer u gebruik maakt van de radiatoren, kan er lucht ontsnappen en deze lucht komt uiteindelijk in de radiator vast te zitten. Deze lucht kan niet zomaar vrij komen en zorgt ervoor dat uw verwarming geluid maakt wanneer u deze aanzet. De radiatoren warmen daarnaast niet meer goed op waardoor u de verwarming dus warmer moet zetten om alsnog dezelfde temperatuur te krijgen. Ook is het niet goed voor de buizen en de ketel om deze lucht te laten zitten. U kunt de radiatoren heel gemakkelijk zelf ontluchten. Hiervoor heeft u een ontluchtingssleutel nodig en vaatdoek. Elke radiator kan aan de onderkant opengedraaid worden en vervolgens kunt u dus de lucht uit de radiator laten. Wanneer er water uit de radiator komt, is de lucht er ook uit. Het is wel belangrijk dat u de ketel uitzet wanneer u dit doet.

 

Installatiebedrijf Rotterdam

Ook is het belangrijk dat u eens in de zoveel tijd de ketel laat onderhouden. Loodgieter Rotterdam kan u hierbij helpen. Loodgieter Rotterdam kijkt dan de ketel eens in de zoveel tijd voor u na om te kijken of deze nog goed werkt en zo niet welke problemen er opgelost kunnen worden. Kijk voor meer info op Installatiebedrijf Rotterdam.

https://loodgieter-rotterdam.nu/