Germontis
Image default
Gezondheid

Energierijke voeding in het Oostblok

In de nadagen van de Sovjet-Unie leefden Oost-Europeanen op een beperkt dieet van aardappelen, brood en groenten van het land. Veel van deze groenten werden lokaal gekweekt in een eigen moestuin of bij boeren in de buurt. Vers fruit was buiten het seizoen slechts sporadisch verkrijgbaar om over vlees maar te zwijgen. Hoewel er dus geen sprake was van honger, had de energierijke voeding, bestaande uit overwegend koolhydraten afkomstig van aardappelen en brood, een fnuikend effect op de spijsvertering van de mensen.  , en dit was vaak moeilijk te behandelen. 

 

Humuszuur helpt bij het verteren van energierijke voeding 

 
In deze situatie waarin reguliere medicamenten moeilijk te verkrijgen waren, werden aloude middeltjes gebruikt, zoals humus. Zo bleek dat humuszuur een effectief middel was tegen maag- en darmproblemen en wakkere geesten ontdekten al snel dat humuszuur, een van de hoofdbestanddelen van humus, het werkzame bestanddeel van humus was. Zo werd humuszuur in die tijd in Oost-Europa een huis-, tuin- en keukenmiddeltje tegen allerlei problemen. Na de val van het ijzeren gordijn raakte humuszuur een beetje in vergetelheid doordat de eenzijdige energierijke voeding werd vervangen door een meer gevarieerd dieet naar westerse maatstaven. 

 

Duuratleten gebruiken humuszuur om energierijke voeding beter te verteren 

 

Toch werden de positieve effecten van humuszuur niet vergeten en zo werden deze na enige tijd ook gedeeld met medicamenten en voedingsdeskundigen in het Westen. Met name sportdiëtisten herkenden de mogelijkheden van humuszuur als voedingsadditief voor duursporters. Immers, duursporters zoals fitnessbeoefenaar, fietsers en atleten verbruiken veel energie en om dit te kunnen doen, verorberen ze van tevoren grote hoeveelheden koolhydraten, bijvoorbeeld in de vorm van pasta of rijst. Het verteren van grote hoeveelheden energierijke voeding is nogal een aanslag voor het spijsverteringsstelsel. Om die reden adviseren sportdiëtisten duursporters om regelmatig humuszuur in te nemen, bijvoorbeeld in de vorm van Activomin tablets van Health Solution