Germontis
Image default
Zakelijk

Waar moet je op letten bij de herinrichting van je kantoorruimte?

 

Sommige bedrijven gooien jaarlijks de hele boel om terwijl anderen eens per paar jaar het kantoor opnieuw inrichten. Toch is het elke keer belangrijk om goed na te denken over de meest essentiele zaken zodat jij en je werknemers optimaal kunnen functioneren. De inrichting van je bedrijfsruimte gaat namelijk niet alleen om de nieuwste trends en de hipste kantoormeubelen want als je het goed aanpakt kan het werkplezier een flinke boost krijgen. Daarom hebben we in deze blogpost de belangrijkste zaken waar op je moet letten bij de herinrichting van je kantoorruimte op een rijtje gezet.

Frisse lucht (nee, je hoeft niet het hele jaar met de ramen open te werken)

Frisse lucht is echt essentieel om elke dag weer te presteren. Bij een tekort aan frisse lucht gaat de productiviteit al snel omlaag. Dat is niet alleen slecht voor je cijfers maar ook voor je werknemers. Een goed ingericht klimaatsysteem kan ervoor zorgen dat er altijd voldoende frisse, schone lucht aanwezig is maar er ook planten kunnen sterk bijdragen aan een gezond binnen klimaat. Planten zetten “gebruikte” en verontreinigde lucht namelijk weer om in schone, gereinigde lucht. Dit gebeurt door het fotosynthese proces dat elke plant doormaakt.

Kwalitatieve ergonomisch verantwoorde werkplekken

Hoewel ergonomisch verantwoorde werkplekken tegenwoordig de norm zijn in het bedrijfsleven zijn er nog steeds fabrikanten die te weinig rekening houden met ergonomie. Zelfs als je ergonomische bureaustoelen gebruikt dienen deze nog wel correct ingesteld te worden, een foutief ingestelde bureaustoel kan op termijn net zo goed voor klachten zorgen als een niet-ergonomische werkplek. 

Verlichting, zowel natuurlijk zonlicht als ondersteunend kunstlicht

Verlichting zorgt ervoor dat onze interne klok “weet” hoe laat het is. Zo zijn we alert als het licht is en beginnen we vermoeider te worden op het moment dat de avond valt. In de winter is goede verlichting belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen zijn werk goed kan zien. Te donkere werkruimten zorgen ervoor dat de ogen zicht constant moeten aanpassen waardoor we extra vermoeid raken. Behalve dat dat niet goed is voor de productiviteit is het ook nog eens ongezond. 

In de zomer is het probleem vaak omgekeerd. We krijgen dan meer dan genoeg natuurlijk zonlicht binnen maar de weerspiegelingen van buiten kunnen vervelend zijn. Doordat er op bepaalde plekken veel zonlicht naar binnen komt, soms zelfs direct op het beeldscherm kunnen schitteringen ontstaan. Ook deze schitteringen zorgen ervoor dat je ogen zich constant moeten aanpassen, erg vermoeiend voor de hersens en dus slecht voor de productiviteit. 

Advies is dan ook om in de winter zoveel mogelijk dichtbij het raam te werken zodat we allemaal voldoende natuurlijk zonlicht te zien krijgen. Ondersteun dit door kunstmatige verlichting op plekken waar dit nodig is. In de zomer is het advies om goede zonnewerking te gebruiken en waar mogelijk niet te dicht op het raam te werken. Zo kan je afhankelijk van de opstelling en flexibiliteit van je inrichting de bureaus in de zomer zo ver mogelijk in het midden van de kamer zetten en in de winter alle werkplekken zo dicht mogelijk bij het raam zetten.