Germontis
Image default
Wijn

Wijn uit Zuid-Afrika

Waar u het jaren geleden misschien raar vond om te denken aan Zuid-afrikaanse wijnen kopen, kan het best zijn dat dit helemaal veranderd is. De verschillende wijnstreken in dit tropische land, zijn aangelegd door ons Nederlanders. Inmiddels zijn de druiven en de wijnen uit Zuid-Afrika overal populair, en zijn ze dan ook na frankrijk met de beste Bourgogne wijn, een van de meest wijn producerende landen. Zuid-Afrika heeft dan ook meer dan 100.000 hectare aan wijngaarden, waar de blauwe en witte druiven groeien. Interessant hieraan is wel, dat deze wijngaarden zich voornamelijk rond de kust plaatsen. Dit heeft te maken met het gunstige klimaat dat zich hier bevindt. 

Druivenrassen van Zuid-Afrikaanse wijn 

Ondanks dat de Nederlanders de eerste druiven planten in Zuid-Afrika geplant hebben, is de meeste invloed daar toch te vinden van de Fransen. Zo zijn de meeste van de druivenrassen in Zuid-Afrika dan ook van Franse oorsprong. Zo zal je op de wijngaarden daar voornamelijk witte druiven vinden. Hierbij is het ras ‘de steen’, ook wel bekend als de Cenin Blanc, ongeveer 20 procent van alle druiven. Van de blauwe druiven, die de rode wijn zullen vormen, is de cabernet sauvignon de grootste. Zo is ongeveer 15 procent van alle wijn planten van deze druiven.  

Zuid-Afrikaanse wijnregio’s 

Net zoals in frankrijk en andere landen waar veel wijn wordt geproduceerd, zal je al snel zien dat er verschillende wijnregio’s of wijnstreken te vinden zijn. Waar in Frankrijk de Bourgogne vrij bekend is, is in Zuid-Afrika de Constantia de oudste wijnstreek. Hier zijn dan ook zo’n 750 hectare van de grond gewijd aan de wijngaarden. Wat interessant is aan deze regio, is dat zelfs Napoleon Bonaparte wijn vanuit Constantia liet verschepen naar Sint-Helena. Na Constantia is de Robertson streek redelijk groot. Het dorpje zelf is al meer dan 150 jaar oud, maar de wijn is er pas een stuk later heen getrokken. Tot slot is Stellenbosch een erg belangrijke regio om te noemen. De wijn die uit Stellenbosch komt, komt dan ook uit het zogenaamde ‘centrum’ van de Zuid-Afrikaanse wijnen. De wijn die je hier dan ook het meeste zal vinden is de Cabernet sauvignon, maar ook de Chenin Blanc, de Merloc, de Sauvignon blanc en de Shiraz zijn zeker niet weg te denken uit deze streek. Wat interessant is bij de Zuid-Afrikaanse Merlot wijn, is het feit dat het sap van deze wijn voornamelijk afkomstig is van 1 soort druif, wat het een mono-cepage druiven wijn maakt. 

https://www.wijnkooperijdelange.nl/Zuid-Afrikaanse-wijnen/