Germontis
Image default
Bedrijven

De geschiedenis van de schroef

Tegenwoordig weet iedereen wel wat schroeven zijn en waar we deze voor kunnen gebruiken. Tegenwoordig hebben we schroeven in verschillende soorten en maten, denk hierbij aan torx schroeven en gipsplaatschroeven. Maar eigenlijk weet bijna niemand hoe de schroef is ontstaan.

Het gebruiken van schroeven begon 2500 voor christus door de Egyptenaren, dit deden ze om wijn en olijfolie te maken. Rond 400 voor christus werden schroeven herontdekt door de Grieken. Deze gebruikte schroeven als een soort spiraal om water te vijzelen. Later maakte de Romeinen gebruik van deze schroef van de Grieken om mijnen de draineren. De schroef werd steeds populairder. Het is grappig dat de schroef vroeger hiervoor gebruikt werd terwijl wij schroeven gebruiken om bijvoorbeeld hoekankers aan te brengen.

Later begonnen de Romeinen schroeven te gebruiken om deuren vast te zetten, dit deden ze samen met een moer. Het Nederlandse woord ‘schroef’ is uiteindelijk ontstaan door het Latijnse woord scrofa en het Engelse woord screw. De eerste echt schroeven werden met de hand gemaakt, hierdoor waren er geen schroeven er hetzelfde uitzagen. Het koste ook heel veel tijd om een schroef te maken waardoor ze erg prijzig waren, iets wat tegenwoordig niet meer het geval is.

De eerste echte schroef, gemaakt van metaal, is waarschijnlijk rond 1500 uitgevonden door een Duitse mijnbouwingenieur. Ook is er in het Oosten van Duitsland een boek gevonden met daar de eerste ontwerpen van een schroevendraaier. Ook dit was rond 1500. In het boek stonden tekeningen van een schroevendraaier en hoe een schroevendraaier werkt. Rond 1750 werd de schroevendraaier verder ontwikkeld. Tegenwoordig hebben we schroevendraaiers in verschillende soorten en maten. We hebben zelf een boor, een soort automatische schroevendraaier. Door alle nieuwe technologische ontwikkelen wordt alles ons een stuk makkelijker gemaakt. Ook kun je overal op het internet wel schroeven vinden en gaat alles een stuk makkelijker. Toch zijn we erg dankbaar voor de uitvindingen van vroeger.

http://www.bnvtools.nl