Germontis
Image default
Zakelijke dienstverlening

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen, je ziet het steeds meer. Steeds meer huizen, gebouwen en zelfs schuren hebben zonnepanelen op het dak liggen. Zonnepanelen zijn een flinke investering, maar dit krijg je op ten duur ook weer terug. Maar hoe werken zonnepanelen nou precies? En hoe kunnen zonnepanelen zonnestralen omzetten in energie? Hieronder lees je meer over hoe zonnepanelen werken.

De werking van zonnepanelen

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Deze zonnecellen zijn gemaakt van silicum. Dat materiaal zorgt ervoor dat er stroom wordt geleid als er licht op valt. Zodra de zon op het paneel schijnt, ontstaat er elektrische stroom. Deze stroom bevindt zich tussen twee lagen, een positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading eronder. Dit is gelijkstroom. Vervolgens zet een omvormer deze stroom om in wisselstroom. Wisselstroom is dezelfde stroom als wat uit een stopcontact komt. Hierna stuurt de omvormer de stroom het elektriciteitsnet op, klaar om gebruikt te worden. Dit proces wordt dag in dag uit gedaan door de zonnepanelen. Ook in de winter wek je nog stroom op. Dit zal natuurlijk minder zijn dan in de zomer, maar bij bewolkt weer valt er voldoende licht op de cellen om stroom te genereren.

Verschillende zonnepanelen

Er zijn drie verschillende zonnepanelen op de markt. Iedere zonnepaneel heeft een andere prijs en vermogen. Het is daarom belangrijk om ook te weten wat voor soort zonnepaneel je op je dak hebt liggen. Op dit moment heb je: monokristallijn zonnepanelen, polykristallijn zonnepanelen en dunne film zonnepanelen. De monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen bestaan beide uit kristallen. Over het algemeen geven de monokristallijn zonnepanelen je het hoogste rendement op, maar zijn daardoor ook het duurst in aanschaf. De dunne film zonnepanelen zijn het laagst in rendement en zijn het goedkoopst in aanschaf. De verschillen in rendement en aanschafrijs worden deze tijd steeds kleiner. Kijk daarom altijd goed wat voor soort zonnepanelen je aanschaft, is rendement voor jouw belangrijker of ga je liever voor een goedkoper aanschafprijs.

https://ribbers-solarworks.nl