Germontis
Image default
Bedrijven

Lange wachttijden bij het CBR

Corona is er nu al een tijdje en het heeft een mega impact op onze economie en levens gehad. Ook voor de grote bedrijven en kleine ondernemers heeft corona haar stempel achtergelaten. De crisis heeft ervoor gezorgd dat grote overheidsinstanties en bureaus een enorme achterstand kregen en tegen flinke problemen aanliepen, waaronder het CBR.

Er is een gigantische stilte ontstaan die snel moest worden ingehaald. Er konden daarom 770 duizend examens niet worden afgenomen. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan een inhaalslag. Zij hebben in de afgelopen tijd al ruim 10 duizend extra praktijkexamens en 100 duizend extra theorie-examens afgenomen.

De wachttijd voor een praktijkexamen is op dit moment gemiddeld acht weken, met uitschieters tot veertien weken. Voor theorie-examens ben je echter nog langer aan het wachten. De gemiddelde wachttijd is daarbij 11,5 week. En stel je zakt dan tel maar op hoelang je uiteindelijk over je theorie-examen doet. Bij theoriester garanderen ze je 100% dat jij je theorie in keer haalt. Hierdoor ben je dan hopelijk ook eerder in het bezit van je rijbewijs.

Maar dat is niet het enige, wat er ook meespeelt is het tekort aan examinatoren. CBR heeft doormiddels van een wervingscampagne geprobeerd om ruim honderd benodigde examinatoren aan te trekken. Daarbij zijn zij ook afhankelijk van deze mensen omdat zij eerst hun opleiding moeten afronden. Daar heeft corona ook een rol in gespeeld. Vanwege de maatregelen waaronder de 1,5 meter waren zij niet in staat om me te rijden voor het praktijkgedeelte. Ook is de duur van zo’n opleiding ook vrij lang. Kandidaten die in september starten zijn op zijn vroegst in december pas klaar.

Het CBR vertelde dat zij niet zomaar iedereen aannemen. Het is een bijzonder beroep en de kandidaten moeten een zekere mate van mentale weerbaarheid hebben. Ze moeten ook in staat zijn om iemand af te wijzen als zij niet voldoen aan de eisen. Het CBR ziet graag ook een stijging in het slagingspercentage.

Wil je dus gaan beginnen met je rijexamen en theorie-examen wees er dan van bewust dat de wachttijden lang zijn. De beste voorbereiding die je dan kan doen is om goed te leren voor je examens zodat jij geen herkansing hoeft te doen.

https://theorie-oefenexamen.nl/