Germontis
Image default
Bedrijven

Uw werkplek ergonomisch inrichten

Ergonomie is een woord wat we op de werkvloer vaak horen. Toch is het nog niet voor iedereen wat ergonomie precies inhoudt en hoe u een werkplek ergonomisch kan inrichten. Ergonomie heeft vooral te maken met het zo makkelijk mogelijk maken van werk, maar er tegelijkertijd voor zorgen dat iemand geen lichamelijke problemen kan oplopen van het werk. In deze tekst gaan we uitleggen wat ergonomie precies inhoudt, waar u ergonomie tegen komt, maar bovenal hoe u een werkplek ergonomisch kan inrichten bijvoorbeeld met werkplek bekabeling.

Ergonomie

Ergonomie betekent in de letterlijke zin de studie tussen de mens en zijn omgeving. Een simpelere uitleg geeft aan dat ergonomie er is om het voor de mens makkelijker te maken in zijn omgeving. Ergonomie wordt vaak in verband gehouden met werk, maar komt eigenlijk overal om ons heen terug. Er zijn dan ook verschillende soorten ergonomie. Wanneer u buiten op de weg bent, ziet u verschillende verkeersborden. Deze hebben een simpele pictogram gekregen zodat iedereen kan weten waar het bord voor bedoeld is. Ook in huis komt ergonomie terug. De wasbak in de keuken zit niet direct naast het fornuis, maar vaak zit hier een keukenblok tussen. Ook is het toilet geplaatst op een bepaalde hoogte zodat iemand er goed op kan zitten. Dat allemaal heeft te maken met ergonomie.

Werkplek ergonomisch inrichten met onder andere werkplek bekabeling

Een werkplek ergonomisch inrichten houdt dus in dat de werkplek het makkelijk maakt om zo productief mogelijk te zijn, maar daarnaast er ook voor zorgt dat iemand geen lichamelijke klachten krijgt van het werk wat hij uitvoert. Dit ziet u bijvoorbeeld veel terug bij een kantoorbaan. Wanneer iemand voor langere tijd achter zijn bureau moet zitten om bepaalde werkzaamheden uit te voeren, moet dit bureau wel op een ergonomische manier ingericht zijn zodat hij geen last kan krijgen van lichamelijke klachten en daarnaast ook productief is. We gaan kijken naar een aantal voorbeelden die ervoor nodig zijn om een werkplek ergonomisch in te richten.

Bureaustoel

Een belangrijk onderdeel van de economische werkplek is de bureaustoel. Omdat iemand met een kantoorbaan vele uren achter elkaar op deze stoel zal plaatsnemen, moet deze voldoen aan verschillende eisen wat betreft ergonomie. Zo moet hij bijvoorbeeld met zijn voeten bij de grond kunnen wanneer hij op het zitvlak zit. Ook moet hij voldoende steun krijgen voor zijn rug en daarnaast zijn armen op de leuning kunnen neerleggen. Dit is allemaal om verschillende lichamelijke klachten te voorkomen zoals bijvoorbeeld rugklachten.

Werkplek bekabeling

Wellicht niet het eerste waar u over na denkt, maar wel een hele belangrijk is de bekabeling om een bureau. Dit noemen we ook wel kabelmanagement. Veel kabels zorgt namelijk voor een rommel waardoor iemand minder op het werk kan letten en daarnaast kan iemand struikelen over de kabels waardoor hij zichzelf bezeert. Kabelmanagement is dus een belangrijk onderdeel van ergonomie. Neem eens een kijkje op Kabelmanagement kantoor online voor meer informatie en kabelmanagement kantoor online producten.

Computer

Een laatste voorbeeld is de computer. De computer moet namelijk op een bepaalde afstand staan wanneer je zit en op een bepaalde hoogte waardoor je je nek niet belast. Het toetsenbord moet dichtbij de rand van het bureau liggen en de muis moet hier vlak naast liggen.

https://www.humanoffice.nl