Germontis
Image default
Huishoudelijk

Waarom het testen van de aardlekschakelaar zo belangrijk is

De veiligheid van de elektra is super belangrijk, wanneer de elektra namelijk niet veilig is kan het heel gevaarlijk zijn. Met elektra krijg je namelijk te maken met hele hoge spanningen, deze spanningen zijn zo hoog dat het menselijk lichaam ze eigenlijk niet aan kan. In de groepenkast zit de aardlekschakelaar, de aardlekschakelaar beschermt je elektra. Hieronder kun je meer lezen over een aardlekschakelaar.

Wat is een aardlekschakelaar

Een aardlekschakelaar zorgt ervoor dat de elektra wordt beschermd, de aardlekschakelaar kun je vinden in de groepenkast. De aardlekschakelaar beschermt de elektra op het moment dat er stroom wordt gelekt, het lekker van stroom kan gebeuren wanneer twee beschadigde elektra draden met elkaar in contact komen. Het is dus ook erg belangrijk dat de kwaliteit van de elektradraden goed is, dit kun je bijhouden door de elektradraden om de zoveel tijd te controleren. 

Waarom moet een aardlekschakelaar getest worden

Omdat een aardlekschakelaar de elektra beschermt is het natuurlijk wel belangrijk dat hij het goed doet, om te weten of de aardlekschakelaar het goed doet moet je hem testen. Het testen van de aardlekschakelaar is gelukkig erg makkelijk, op de aardlekschakelaar zit namelijk een knop met de letter ‘T’. Wanneer je deze knop indrukt wordt alle elektra uitgeschakeld. Om alle elektra weer terug te krijgen moet je de aardlekschakelaar weer aan zetten, wanneer de elektra niet terug komt is er iets mis met de aardlekschakelaar. Wanneer de elektra niet meer terug komt kun je het best een elektricien inschakelen. 

Wanneer moet je de aardlekschakelaar testen

Het is verplicht dat je de aardlekschakelaar op twee momenten in het jaar gaat testen, veel mensen kiezen er dan ook voor om dit te doen op de dagen dat de klok verandert van zomer- naar wintertijd en andersom. Het is hierdoor namelijk makkelijk te onthouden.