Germontis
Image default
Bedrijven

Wat te doen met bedrijfsafval in Utrecht?

Ben je pas als ondernemer begonnen in Utrecht?  Dan zijn er een aantal zaken waar je aan moet denken. Een belangrijk ding is bijvoorbeeld het in goede banen leiden van de afvalstroom in jouw bedrijf. Doe je dit goed? Dan heb je daar bijzonder veel profijt van. Het is handig om het in begin meteen al in goede banen te leiden. Zo voorkom je mogelijk ongedierte, klachten van omwonenden en problemen met de gemeente. Daar wordt niemand blij van, toch?

Verplicht

Het is verplicht als bedrijf om bedrijfsafval of bedrijfsafvalstoffen te scheiden en dit ook gescheiden te laten afvoeren. Dat mag je zelf doen, maar gebruikelijker is het dat je een contract afsluit met gemeente Utrecht of dat je dit laat doen door een professioneel inzamelaar. Hiervoor is het dus wel van belang dat je inzicht hebt in welke soorten bedrijfsafval er zijn in jouw bedrijf.

Bedrijfsafval laten ophalen door de gemeente of wegbrengen

De gemeente kan jouw bedrijfsafval ophalen. Voorwaarde is dan wel dat het gaat om bedrijfsafvalstoffen die lijken op huishoudelijk afval. Het is ook mogelijk om het afval naar een milieustraat te brengen. Hier betaal je dan reinigingsrecht voor. Het is niet zo dat de gemeente Utrecht verplicht bedrijfsafval moet accepteren. Ook bedrijfsafval van een zzp’er valt hieronder. Dit hoeft de gemeente ook niet zomaar te accepteren.

Inzamelaar bedrijfsafval Utrecht

Je kunt ook bedrijfsafval in Utrecht laten ophalen door een professioneel inzamelaar. Hier sluit je dan een contract mee af. Wil je weten of het om een erkend inzamelaar gaat? Dan kun je dat controleren op de zogenaamde VIHB-lijst. Volgens de informatie van de Rijksoverheid is het ook verplicht dat het om een erkend inzamelaar gaat. Wil je de actuele stand weten, dan wordt ook aangeraden de informatie van de Rijksoverheid als leidend te nemen.

Heb je een erkend inzamelaar gevonden voor bedrijfsafval in Utrecht? Dan moet je het afgeven van afvalstoffen registreren via een afvalstoffenregistratie.

Vergunning

Normaal gesproken gelden de regels zoals vermeld uit het Activiteitenbesluit Milieubeheer. Dit geldt ook voor bedrijfsafval in Utrecht. Hierin staat welke afvalstoffen je moet scheiden. Heb je een vergunning? Dan staat daar vaak informatie in over hoe je jouw bedrijfsafval moet scheiden.

https://rolcontainernederland.nl/rolcontainer-huren-utrecht/