Germontis
Image default
Vervoer en transport

Enkele tips voor een goede accuduur van je elektrische step

De accu is een van de belangrijkste onderdelen van een elektrische step om goed onderhouden en verzorgd te worden. De garantieperiode ervan is meestal korter dan de garantieperiode van een step. Je kunt de levensduur van de accu van je elektrische step aanzienlijk verlengen door slechts 6 eenvoudige regels te volgen.

Wil je nog een elektrische step kopen? Kies je dan voor de beste- of een goedkope elektrische step? Wat is de beste keuze voor jou? Houdt ook altijd rekening met onderhoud van verschillende types.

Gefeliciteerd! U bent een trotse eigenaar van het revolutionaire vervoermiddel van deze tijd – een elektrische step. Ik weet hoe blij je bent dat de dagen van vastzitten in de file, wachten op een bus die te laat is of geperst worden in een overvolle metro voorbij zijn. Ik ben zelf eigenaar van een elektrische step en woorden kunnen gewoon niet beschrijven hoe tevreden ik ben dat ik eindelijk het nieuwe concept van elektrische mobiliteit heb omarmd. High five, beste lezer! We hebben de juiste keuze gemaakt.

Maar raak nog niet te enthousiast. Hoe gemakkelijk en leuk het rijden op een elektrische step ook is, we moeten niet vergeten dat dit uiteindelijk een voertuig is, een elektrisch voertuig en dat het regelmatig onderhouden en goed verzorgd moet worden.  Dus, waar moet je mee beginnen?

Een van de belangrijkste onderdelen van een elektrische step die speciale zorg en onderhoud nodig hebben, is de accu. Meestal is de garantieperiode van de accu korter dan de garantieperiode van de e-step  zelf, en e-step distributeurs zeggen, om te voorkomen dat ze te veel beloven, dat de levensduur van de accu tussen de 300 tot 500 cycli ligt. Geen reden tot paniek, want dit betekent niet dat uw batterij na 500 ritten gewoon zal sterven. 

Dit betekent dat na het verliezen van een aanzienlijk percentage van zijn lading gedurende een paar ritten voor ongeveer 500 keer, de batterij zijn kwaliteit zal verliezen en uw scooter zal niet meer zo krachtig zijn als het vroeger was. Klinkt erg pessimistisch, maar maak je geen zorgen! Je kunt de levensduur van de accu van je elektrische scooter aanzienlijk verlengen door er gewoon goed voor te zorgen en een paar eenvoudige regels te volgen.

Regel 1 – Houd de accu vol

Ik weet dat de meeste stadsbewoners niet de hele accu verbruiken tijdens één ritje op hun elektrische step naar het werk en weer terug naar huis. Het is echter beter als je hem ’s avonds toch oplaadt. Voorkom dat de accu van je step helemaal leeg is voordat je hem oplaadt. Zorg er altijd voor dat de accu minimaal 10 % is opgeladen. Als u de batterij van uw elektrische scooter regelmatig oplaadt en niet te lang leeg laat staan, zal dit u helpen om de levensduur te verlengen.

Regel 2 – Beter laat dan nooit, maar beter nooit te laat

Laad de accu van uw elektrische step op het juiste moment op.

U kunt uw elektrische step direct na een korte rit opladen. Als u een lange rit heeft gehad, geef hem dan ongeveer 30 minuten om af te koelen en laad hem dan op. Laat uw elektrische step niet een paar uur met een sterk ontladen accu staan. Laad hem onmiddellijk op.

Regel 3 – Zorg voor de juiste voorbereiding

Laad uw elektrische step op voordat u hem opbergt.

Als u uw elektrische step voor een lange periode opbergt, zorg er dan voor dat de accu voor minstens 40-50% is opgeladen. Het is aan te raden om je scooter minimaal één keer per 30 dagen op te laden. Als je je step ongeveer 3 maanden niet oplaadt, zal de accu beschadigen.

Regel 4 – Ben niet gierig

Gebruik altijd de juiste originele lader die bij uw accu past.

Een lader is een aanzienlijk goedkoper reserveonderdeel dan de accu, dus neem geen risico en gebruik gewoon de originele lader waarvan u zeker weet dat hij geschikt is voor uw elektrische step.

Regel 5 – Houd rekening met het milieu

Bewaar uw step en de accu van uw step in een droge omgeving met een optimale temperatuur.

Laat uw elektrische step niet staan in de vrieskou of onder de zon midden op een zonnige dag. Houd de accu droog. Negatieve omgevingsfactoren kunnen de accu beschadigen.

Regel 6 – Doe voorzichtig

Laat uw elektrische step nooit onbeheerd achter om op te laden. Laad nooit een beschadigde of opgezwollen batterij op, ontlaad nooit, gebruik hem nooit en berg hem nooit op.

Polymeer lithium accu’s die in de meeste moderne elektrische steps worden gebruikt zijn zeer krachtig en moeten met uiterste voorzichtigheid worden behandeld. Ondeskundig opladen, beschadiging of oververhitting kan leiden tot brand. Laat uw elektrische step ’s nachts niet opladen. Houd altijd toezicht op de elektrische scooter tijdens het opladen en voorkom overladen van de accu. Gebruik, laad of laat een beschadigde accu niet onbeheerd achter en volg onmiddellijk de verwijderingsprotocollen.

Zoals u ziet, zijn de regels heel eenvoudig en gemakkelijk te onthouden en te volgen. Als je goed voor de accu van je elektrische step zorgt, kun je de levensduur ervan verlengen tot 2-3 jaar. Het enige wat je hoeft te doen is hem regelmatig aan te sluiten en hem altijd goed opgeladen te houden.