Germontis
Image default
Dienstverlening

Zo werkt tanden flossen

Een mooie glimlach begint met gezonde tanden en tandvlees. Naast het regelmatig bezoeken van de tandarts in Zevenkamp is tanden flossen net zo belangrijk als tandenpoetsen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? In dit artikel gaan we dieper in op deze eenvoudige, maar vaak vergeten stap in je dagelijkse mondverzorging.

Waarom is tanden flossen belangrijk?

Laten we het simpel houden: tanden flossen is belangrijk omdat tandenborstels niet alles kunnen opruimen. Tandenborstels doen goed werk aan de oppervlakte, maar er blijven kleine stukjes voedsel en bacteriën vastzitten tussen je tanden en bij je tandvlees. Als je deze niet weghaalt, kunnen er problemen ontstaan, zoals gaatjes en ontstoken tandvlees. Tanden flossen is de beste manier om deze lastige plekken schoon te houden.

Welk tandzijde of tandenstokers moet je gebruiken?

Tandzijde of tandenstokers, wat moet je nu eigenlijk kiezen? Het antwoord hangt af van jouw persoonlijke voorkeur. Tandzijde is een dunne draad of tape die je tussen je tanden schuift om vuil en bacteriën te verwijderen. Er zijn gewone en gewaxte varianten, en sommige zijn zelfs gearomatiseerd voor een frisse adem. Aan de andere kant heb je tandenstokers, kleine stokjes van plastic of hout met een scherpe punt om tussen je tanden te komen. Ze zijn handig, vooral als je beugels hebt of andere tandheelkundige apparaten. Kies gewoon wat voor jou het prettigst voelt en zorg ervoor dat je voorzichtig te werk gaat om je tandvlees niet te beschadigen. Het belangrijkste is dat je flosst!

Hoe floss je je tanden?

Tanden flossen is eigenlijk best simpel als je de stappen volgt. Begin met een stuk tandzijde van ongeveer 45-60 centimeter en wikkel het om je middelvingers, zodat je genoeg hebt om te gebruiken. Schuif dan voorzichtig de tandzijde tussen je tanden, beginnend bij je tandvleesrand. Doe dit voorzichtig om je tandvlees niet te beschadigen, en beweeg heen en weer om vuil en bacteriën te verwijderen. Vorm een soort “C” om elke tand en beweeg omhoog en omlaag om alles weg te halen. Gebruik voor elke nieuwe ruimte een schoon stuk tandzijde. Spoel na het flossen je mond met water en je kunt ook een antibacteriële mondspoeling gebruiken voor extra bescherming. Vergeet niet om na het flossen je tanden opnieuw te poetsen voor een grondige reiniging. Het lijkt misschien ingewikkeld, maar het is de moeite waard voor een gezonde glimlach.