Germontis
Image default
Eten en drinken

Wat is een ei?

Vroeger werden er al eieren gegeten door mensen. Hoewel mensen normaal alle eieren kunnen eten, houden we de menukaart met ei vaak beperkt tot eieren van de kip, eend, gans, en kwartel. Daarbij is de kwartel wel een vreemde eend in de bijt, aangezien deze onder bijzondere omstandigheden giftig kan zijn.

Waar bestaat een ei uit?

Een ei bestaat uit een dooier, dat is het eigeel. De dooier is de eicel en bevat een zygote of embryo. Een zygote is niets anders dan het begin van de groei, voordat we het een embryo noemen. Het eigeel bevat veel vettige voedingsstoffen. Om het eigeel zit de bescherming: het wit van het ei. Dit bevat veel water.

 Het is niet zo dat per definitie elk ei van de kip bevrucht is. Zonder bevruchting bevat de dooier dus geen zygote. Op bijna elke pluimveebedrijf lopen wel enkele hanen rond, dus er is wel een kans op bevruchte eieren. Wel is het zo dat kippen speciaal voor de mens ‘doorontwikkeld zijn’ zodat ze onbevruchte eieren leggen.

De kans dat je in de supermarkt een bevrucht ei tegenkomt is bijna uit te sluiten. Men kan namelijk ook de eieren ‘schouwen’. Dat is tegen het licht aanhouden. Zo kan men zien of er per ongeluk toch een ei bevrucht is.

Giftig ei

Een kwartelei kan soms giftig zijn. Dit komt omdat de kwartel tijdens zijn jaarlijkse trek naar het zuiden zich soms onderweg voedt met zaden die giftig zijn. Dit kan van bijvoorbeeld een gevlekte scheerling komen of van andere schermbloemige planten. Een vergiftiging door het eten van zulke kwartels noemt men: coturnism. In de bijbel is er al een passage te vinden waar men het over een kwartelvergiftiging heeft.

Voedingsschema met eiwitten

Als je een voedingsschema met veel eiwitten volgt, heb je kans dat je eieren in het menu ziet staan. Zo bevat een ei van 60 gram ongeveer 7,8 gram eiwitten. Dat is al 16% van de hoeveelheid eiwitten die dagelijks wordt aanbevolen. Voordeel van een voedingsschema met eiwitten? Eiwitten zijn geen dikmakers. Dus een voedingsschema met eiwitten is ideaal ook bij afvallen. Bovendien zijn eiwitten goed voor de opbouw van de spieren. Belangrijk als je meer spierweefsel wil opbouwen.

https://voedingschema.nl/eiwitten/