Germontis
Image default
Mode en Kleding

Hoe schoenen je kunnen laten ontspannen

De nummer één moordenaar bij mensen is stress. Je denkt misschien niet dat schoeisel iets met stress te maken heeft, maar laten we daar even bij stilstaan. Je schoenen zijn datgene wat je van punt A naar punt B vervoert. Heb je een slechte schoen, of is de schoen versleten, dan is de kans groter dat je ongemakken bij het lopen ondervindt. Pijn en ongemak roepen in het lichaam bepaalde reacties op die meer energie vergen.

Bovendien schreeuwt je geest “dit is ongemakkelijk!!!”. Met de geest die zegt dat je je ongemakkelijk voelt en met het lichaam dat extra functies uitoefent om te voorkomen dat je lichaam zoveel pijn heeft, is het gemakkelijk te zien hoe je moe en meer gespannen zou worden. Anderzijds houdt goed schoeisel de voet in de juiste stand en absorbeert de schokken van het lopen. Het schoeisel bevordert het evenwicht, dat op zijn beurt een betere bloedsomloop en spierbeweging bevordert. Dit is dus speciaal voor de dames: Ik weet dat het geweldig is hoge hakken te dragen omdat ze de benen van vrouwen langer en slanker doen lijken – maar geef je voeten van tijd tot tijd wat rust. Als je regelmatig hoge hakken draagt zorg dan voor voldoende ‘down time’ (excuseer de punt) om de voeten te laten ontspannen. Misschien is een dagje blootsvoets lopen in je huis geen al te slecht idee om je voeten vakantie te geven.

Je schoeisel kan je prestaties beïnvloeden

Specifiek schoeisel is ontworpen voor specifieke sporten, wat betekent dat de schoen ontworpen is om tegen bepaalde bewegingen te beschermen en de plaatsen te ondersteunen die dat nodig hebben. Bijvoorbeeld, basketbalschoenen zullen ontworpen zijn voor zware stoten bij het springen en ook een goede ondersteuning van de enkel hebben voor snelle wendingen. Een schoen hebben die je behoeften kent, betekent dat je efficiënter kunt spelen of trainen in de wetenschap dat je het risico op blessures al verminderd hebt.

Aan het eind van de dag wordt schoeisel gedragen om je te beschermen! Kies je schoen afhankelijk van het soort activiteit waar je het meest bij betrokken zult zijn, want het zal ontworpen zijn om die bewegingen aan te kunnen. Het is aan te raden je maat voor schoeisel te vergroten in de namiddag of na je training, want dan is je voet op zijn grootst. Zorg dat er voldoende ruimte is tussen je tenen en het uiteinde van de schoen (ongeveer een halve centimeter), want het zal de beweging moeten compenseren. Pas schoeisel altijd met de juiste sokken, b.v. sportsokken of de sokken die je zult dragen als je traint. Als je niet zeker bent over wat je in een fitness schoen moet zoeken – vraag het aan het personeel, want ze moeten opgeleid zijn om je te helpen de beste schoen voor je te vinden. En luister naar je voeten – als je ze past en je voeten zeggen NEE, probeer dan een ander paar tot je de perfecte pasvorm gevonden hebt.

Ben je op zoek naar prachtige schoenen die ook nog eens een keer stevig en stabiel zijn? Kijk dan eens naar het Nederlandse merk Shabbies.