Germontis
Image default
Dienstverlening

Psycholoog of psychiater – wat is het verschil?

Als het gaat om de diagnose en om de behandeling van psychische stoornissen zijn er twee verschillende soorten professionals, die hierbij kunnen worden betrokken: een psychiater en een psycholoog. Er ontstaat soms een beetje verwarring over wat het verschil is tussen de twee en als het gaat om behandelopties of de een een betere keuze is dan de andere.

De gemakkelijkste manier om het verschil tussen die twee te begrijpen is waarschijnlijk om de educatieve vereisten van de twee beroepen te bekijken en te vergelijken.

Als je psychiater wilt worden, moet je dezelfde studieroute volgen als wanneer je graag arts wil worden. Je moet dus naar de universiteit, een bachelordiploma halen en je moet, voordat je afstudeert en je MD voltooit, een soort wetenschappelijk onderbouwde scriptie schrijven. Van daaruit kun je dan stage gaan lopen en verder gaan in de richting van psychiatrie, zodat je de nodige opleiding en training hebt om als gecertificeerde psychiater aan het werk te kunnen gaan.

Als je psycholoog wilt worden, moet je een andere weg inslaan. Je opleiding zou dan waarschijnlijk iets in de richting van psychologie zijn, hoewel er ook een aantal andere onderwerpen zijn, waar je in plaats daarvan voor zou kunnen kiezen. Na het behalen van dit diploma moet je ook beginnen met afstuderen en een Masters of een doctoraat in een aan psychologie gerelateerd vakgebied of mogelijk beide gaan halen.

Dus het simpele verschil tussen de twee is dat een psychiater een gekwalificeerde arts is, terwijl een psycholoog dat niet is.

Dit betekent dat een psychiater geneesmiddelen kan voorschrijven, terwijl een psycholoog zijn patiënten naar een psychiater moet doorverwijzen als hij vindt dat de patiënt geneesmiddel nodig heeft.

Een psycholoog zal zich meer richten op het behandelen van zijn patiënten met behulp van technieken zoals psychotherapie en counseling.

Beiden zullen, als ze als klinisch psycholoog werken, te maken krijgen met mensen met een scala aan psychische stoornissen. Een psycholoog, die zich bezighoudt met het geven van therapie, zal zich meer richten op zaken zoals relatietherapie of hulp bij verslaving, waarbij de problemen meer gerelateerd zijn aan gedrag dan aan een gediagnosticeerde psychische stoornis.

Service Breda psychologen

https://www.depsycholoog.nl/breda/