Germontis
Image default
Banen en opleidingen

Traineeship overheid: wat houdt dit in en wat is de meerwaarde?

Wat houdt een traineeship overheid in?

Bent u op zoek naar een inspirerende ervaring, waarmee u ervaring opdoet die de rest van uw carrière van past komt? Dan is een traineeship bij de overheid wellicht een mooie carrièrestart voor u. Een traineeship is feitelijk een werken-leren-traject dat u kennis laat maken met een of meerdere overheidsinstellingen van de gemeente of de Rijksoverheid. Een traineeship is bedoeld voor jonge afgestuurde WO-ers en HBO’ers die aan het begin van hun loopbaan staan. Maar waarom zijn traineeships zo populair? Wat is de meerwaarde van dit type trajecten.

 

Snelle ontwikkeling tot professional

Een traineeship bij de overheid volgen betekent dat u razendsnel opgeleid wordt tot specialist binnen een bepaalde overheidsinstantie. Of u ontwikkeld zich tot een expert op een specifiek beleidsterrein. Doorgaans duurt een traineeship overheid niet een jaar of enkele jaren, waarna u aan de slag kunt binnen uw specialisatie. Tijdens de traineeship leert u alles over hoe de overheid werkt, wetgeving, het politieke krachtveld en besluitvormingsprocessen.

 

Zelfkennis opdoen én leren van anderen

Een omgeving waarin een traineeship plaatsvindt is vaak erg dynamisch. U leert hierdoor uzelf, uw capaciteiten en ook uw beperkingen goed kennen. Daarbij zijn trainees veelal werkzaam met andere trainees. Door de samenwerking met andere talenten kunt u veel nieuwe, frisse kennis en vaardigheden opdoen waar u nog jarenlang plezier van beleeft. Ook bouwt u een netwerk op die in latere tijden van pas kan komen.

 

Meer kans op een geschikte baan

Een ander groot pluspunt van trainee worden, is dat u na afloop van het traject vaak direct kunt instromen in uw vakgebied. De kans op een baan is na het volgen een traineeship bij de overheid groter dan zonder zo’n traject.