Germontis
Image default
Tuin en buitenleven

Wanneer is de beste tijd om mijn gazon te verticuteren?

Goed maaien is een van de belangrijkste handelingen om uw gazon gezond te houden. Grassen zijn zoals de meeste planten als u de groeipunten afknipt (bij gras zit het in de kroon, waar de nieuwe bladeren zich ontwikkelen), vertakken de planten zich en worden ze dichter, wat in dit geval van duizenden individuele grasplanten een strak geweven grasmat of een gazon maakt.

Droge gazonresten, mos en dode wortels kunnen een zeer compact gazon vormen dat kan voorkomen dat water en voedingsstoffen het gazon bereiken. Dit leidt uiteindelijk dat het gras zwakker wordt, waardoor het niet in staat is om te concurreren tegen mos en onkruid. Op een professionele manier het gazon verticuteren is aan te raden en professionals kunnen hun ervaring gebruiken om de exacte behandeling te monitoren. Als je liever je tijd wilt besteden aan iets anders kan een Tielburger verticuteermachine u helpen.

Hoe werkt het?

Voor een klein gazon is een handgeschakelde verticuteermachine perfect geschikt. Gemotoriseerde verticuteermachines kun via de vakhandel kopen als je te maken hebt met grote oppervlakten. Bij het verticuteren hakken de messen verticaal in de grond en trekken onkruid en ongewenst organisch materiaal naar de oppervlakte. Dit geeft ruimte voor meer gras om te ontkiemen, waardoor je een voller, gezonder gazon krijgt.

De beste tijd om uw gazon te verticuteren is tijdens de lente en de herfst. Zorg ervoor dat je niet te vroeg in het voorjaar begint, want het gras groeit al aardig voordat je begint. Het is aan te raden om te verticuteren wanneer het gras matig nat is, maar met een aanraak droog oppervlak. Voor de beste resultaten is het beter om het gazon te maaien voordat u gaat verticuteren. De behandeling van het gazon moet worden uitgevoerd met nieuw graszaad in metselzand gemengd om het effect van de beluchting of zelfs het uitstrooien van ѕресіаle gazonmest te verlengen.

Uw gazon moet na deze behandeling onaangeroerd blijven en u moet voorkomen dat u erop trapt tot het weer groeit. Na een korte wachttijd kunt u dan genieten van een heerlijke zomer op een gazon in optimale gezondheid.

Wanneer moet ik mijn gazon verticuteren?

De beste tijd om uw gazon te verticuteren is in een tijd van het jaar waarin het gras actief groeit. Dit zal het mogelijk maken om te herstellen. De omstandigheden moeten echter ook ideaal zijn: te warm, koud of droog en uw gazon zal niet goed herstellen. U moet ook onthouden dat het verticuteren van uw gazon de aarde blootgelegd, dit zal een perfecte plek voor onkruid en andere planten geven.

Er zijn twee tijden per jaar die de neiging hebben om de perfecte omstandigheden voor het verticuteren van een gazon te creëren. De eerste is tijdens de late Maart / Aрrіl, wanneer de lente in de lucht is en uw gras veel vocht en warmte nodig heeft.

U zult niet willen wachten tot het te laat is om onkruid te laten ontwikkelen: de lente komt pas in de zomer als het warm en droog is. Het zal ook belangrijk zijn om het gras niet te vaak te verticuteren in de lente. Te zwaar werk in een tijd waarin je gras niet snel genoeg kan herstellen en waarop onkruid zich snel vestigt.

De tijd om je gazon zwaarder te verticuteren zal in de herfst (Sерtеmbеr/ Oktоbеr) zijn. In deze tijd van het jaar groeit het gras gezond, en de meeste onkruidzaden in de zomer zullen verdwenen zijn. Dit creëert ideale omstandigheden voor het verticuteren van je gras.

Dat gezegd hebbende, zijn er een paar voorwaarden die de regels kunnen veranderen. Als je gras onder een boom groeit, zal het samen met de vallende herfstbladeren de gezondheid van je gras verminderen en het moeilijker maken om te herstellen. Schaduwrijke gebieden kunnen ook een probleem zijn, het gebrek aan licht zal de mosgroei bevorderen. Deze gebieden zullen in de winter toch al uitdunnen, maar verticuteren zou dit kunnen voorkomen. Voor gebieden die bedekt zijn met ѕhаduw, wacht tot de lente om ze te verticuteren.

https://www.donatvanderhorst.nl