Germontis
Image default
Tuin en buitenleven

Gaat een vlinder ook echt in een vlinderhuisje?

 

Vlinders zijn prachtige insecten die veel mensen graag willen aantrekken naar hun tuin. Een van de manieren om dit te doen is door het plaatsen van een vlinderhuisje. Maar de vraag blijft: gaan vlinders daadwerkelijk in deze huisjes wonen?

Het korte antwoord op de vraag of vlinders daadwerkelijk in een vlinderhuisje gaan wonen is nee, niet altijd. Vlinders hebben namelijk specifieke behoeften wat betreft hun leefomgeving en voedselbronnen. Een vlinderhuisje kan wel bijdragen aan het creëren van de juiste omstandigheden, maar het is geen garantie dat er daadwerkelijk vlinders zullen wonen.

Dit komt deels door hun leefomgeving.  Vlinders leven meestal buiten, tussen planten en bloemen. Ze hebben bepaalde plantensoorten nodig als voedselbron en leggen hun eitjes op specifieke planten om ervoor te zorgen dat hun larven genoeg voedsel hebben wanneer ze uitkomen.

Een vlinderhuisje of insectenhotel met een speciale afdeling voor vlinders kan niet alles bieden wat de natuurlijke omgeving biedt. Het kan echter wel bijdragen aan het creëren van de juiste omstandigheden. Zo kan een vlinderhuisje beschutting bieden tegen wind en regen, wat vooral belangrijk is voor vlinders tijdens de wintermaanden. Ook kan een vlinderhuisje helpen bij het creëren van de juiste temperatuur en luchtvochtigheid.

De juiste plek voor een vlinderhuisje

Als je ervoor kiest om een vlinderhuisje te plaatsen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste moet het huisje op de juiste plek worden geplaatst. Dit betekent dat het huisje in de buurt van plantensoorten moet staan die geliefd zijn bij vlinders, zoals Vlinderstruiken (Buddleja), Lavendel en Zonnehoed (Echinacea). Daarnaast moet het huisje uit de wind staan en genoeg zonlicht krijgen.

Ten tweede is het belangrijk om te weten dat niet alle vlindersoorten gebruik zullen maken van een vlinderhuisje. Sommige soorten trekken naar andere gebieden voor hun winterslaap of leggen hun eitjes elders neer. Andere soorten, zoals de Distelvlinder en Kleine vos, zijn meer geneigd om gebruik te maken van een huisje.

Ten derde kun je ervoor zorgen dat je tuin zo gastvrij mogelijk is voor vlinders door bepaalde plantensoorten te planten die als voedselbron dienen voor volwassen vlinders en hun larven. Denk hierbij aan Brandnetels (voor rupsen), Klimop (voor volwassen vlinders) en Verbena (voor volwassen vlinders). Daarnaast kun je een voederstation voor vlinders maken door suikerwater of fruit op een schaal te leggen.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat vlinders kieskeurig zijn als het gaat om hun leefomgeving. Zorg er daarom voor dat je tuin niet volledig strak en geordend is, maar juist wat wilder en natuurlijker oogt. Dit betekent dat je bijvoorbeeld wat dode bladeren en takjes op de grond laat liggen als beschutting voor de larven.

 Bron: www.vogelhuisjes-kopen.nl