Germontis
Image default
Financieel

5 vragen die u moet stellen voordat u een gezamenlijke lening krijgt met uw partner

Hier zijn enkele dingen waar u rekening mee moet houden voordat u een lening afsluit bij uw partner.

Wanneer u romantisch betrokken bent bij iemand, komt er vaak een punt waarop u ook financieel betrokken raakt. U kunt besluiten dat u samen een huis wilt kopen. Of je kunt gewoon besluiten dat je samen grote aankopen wilt doen, zoals meubels voor je gedeelde appartement, een auto die je kunt delen of een bruiloft.

Als je besluit samen te werken om dingen te bereiken, zijn er kan er een moment komen waarop het nemen van een gezamenlijke lening zinvol kan zijn. U kunt bijvoorbeeld mede-leners zijn van een autolening, of een gezamenlijke hypotheek of persoonlijke lening krijgen waarbij u beiden de leners bent.

Het afsluiten van een gezamenlijke lening is een groot probleem omdat beide mede-leners wettelijk aansprakelijk zijn voor het terugbetalen van het volledige bedrag. Dit betekent dat als uw partner zijn afspraken niet nakomt of als u uit elkaar gaat en uw partner weigert te betalen, u het hele geleende bedrag aan de haak kunt slaan. En uw kredietwaardigheid kan worden geschaad door het onverantwoordelijke bestedingsgedrag van uw partner.

U wilt uw financiële toekomst niet riskeren als u niet echt bereid bent om samen met uw partner een lening aan te gaan, dus voordat u meld u aan om mede lener te worden, zorg ervoor dat u uzelf eerst een paar belangrijke vragen stelt. Dit omdat er altijd risico’s zijn. Risico’s die u loopt zijn terug te vinden op https://bkrminilening.nl/

1. Kent u elkaars kredietscores?

Het tarief dat u voor een gezamenlijke lening krijgt, hangt af van uw beide kredietscores. Als uw partner een slechte kredietwaardigheid heeft, kunt u mogelijk helemaal geen lening krijgen of kunt u geen lening krijgen tegen een redelijk tarief. U moet bereid zijn uw scores en uw kredietgeschiedenis te delen, zodat u kunt zien of lenen een zinvolle mogelijkheid is.

Als u de kredietscore van uw partner kent, krijgt u ook inzicht in wat voor soort kredietnemer ze zijn. Als uw minnaar een perfecte kredietscore heeft, hoeft u zich waarschijnlijk geen zorgen te maken dat ze de lening niet kunnen betalen – ze zullen die perfecte score tenslotte niet willen bezoedelen. Maar als de kredietgeschiedenis van uw partner wordt ontsierd door faillissementen, gemaximaliseerde creditcards, gerechtelijke uitspraken en te late betalingen, neemt u een enorm risico door te lenen bij iemand die in het verleden heeft bewezen problemen met krediet te hebben.

2. Heeft u andere gecombineerde financiële rekeningen?

Het hebben van een gezamenlijke bankrekening is geen vereiste om samen een lening te krijgen, maar het is nuttig om andere aspecten van uw financiële leven te delen. Wanneer u gezamenlijke rekeningen heeft, kan het voor u beiden gemakkelijker zijn om uw geld op de rekening te storten om lening betalingen te doen. En je hebt ook een vrij duidelijk beeld van wat je partner verdient en uitgeeft als je andere financiële rekeningen hebt gecombineerd.

Als je geen gezamenlijke rekeningen hebt, praat dan met je partner voordat je een lening krijgt samen over hoe u van plan bent ervoor te betalen. Zal een van jullie de volledige rekening betalen en de ander een cheque uitschrijven voor de helft? Het is ook een goed idee om te weten hoeveel geld uw partner op de bank heeft staan. Als uw partner geen spaargeld heeft, kan het voor hem of haar moeilijk zijn om de lening af te betalen als er een inkomens onderbreking is.

3. Bent u tevreden met het bestedingspatroon van uw partner?

Voordat u schulden bij iemand aangaat, wilt u er zeker van zijn dat uw partner verantwoordelijk is voor het lenen en uitgeven.

Iemand die geld uitgeeft elke laatste dollar en die routinematig veel schulden aangaat, zal een behoorlijk groot kredietrisico vormen, terwijl iemand die voorzichtig is met uitgaven, lenen waarschijnlijk veel serieuzer zal nemen.

Als je partner geen controle lijkt te hebben over waar zijn of haar geld naartoe gaat, dan kun je er niet zeker van zijn dat ze genoeg zullen bezuinigen om de lening af te betalen — dus misschien wil je wel twee keer nadenken over lenen bij hen. Wees gewaarschuwd door https://zonder-bkr-lenen.com/ over de verschillende risico’s die u kunt oplopen door een partner die niet met geld kan omgaan. 

4. Kun je vrijuit over geld praten?

Als je samen een lening afsluit, moet je kunnen praten over wie het zal betalen, hoe het zal worden betaald, wat er gebeurt als een van jullie dat niet kan een betaling doet en hoe u ervoor zorgt dat de lening op tijd wordt terugbetaald. Met andere woorden, u moet regelmatig geldgesprekken voeren, in ieder geval over de lening.

Als u zich niet echt op uw gemak voelt om details over uw geld te delen, of als uw partner zich niet voor u openstelt, je kunt niet de gesprekken voeren die je nodig hebt om ervoor te zorgen dat de lening op tijd en volledig wordt betaald. Je moet aan dit aspect van je relatie werken en oefenen om open te zijn over je financiën voordat je samen geld leent.

5. Heb je een plan voor wat er gebeurt als je uit elkaar gaat?

Niemand denkt er graag aan om uit elkaar te gaan — maar het gebeurt soms. Als je getrouwd bent en je scheidt, is er een formeel proces om te beslissen wat er gebeurt met gedeelde bezittingen en schulden. Maar als je niet getrouwd bent, kan het een stuk lastiger worden om te bepalen wie verantwoordelijk is voor het afbetalen van de lening die je samen hebt afgesloten. En als u een lening aangaat om een gedeeld bezit te kopen, zoals een bank, een auto of een huis, kunnen er ruzies ontstaan over wat er met uw gezamenlijk bezit gebeurt.

U moet ervoor zorgen dat je bespreekt wat er gebeurt met wat je koopt met de opbrengst van de lening en wat er gebeurt met de schuld die je samen bent aangegaan. Onthoud tijdens dit gesprek dat schuldeisers jullie beiden verantwoordelijk zullen houden als jullie mede-leners zijn – zelfs als jullie het er allebei over eens zijn dat je partner degene moet zijn die betaalt na een splitsing. Dus als uw partner belooft dat ze de afbetalingen van de lening zullen overnemen, maar vervolgens in gebreke blijft met de lening, kan de schuldeiser u achterna komen.

Een mogelijke optie die u moet overwegen, is dat één partner ermee instemt het bezit te houden en om de lening op zijn of haar eigen naam te herfinancieren als er een breuk plaatsvindt. Afhankelijk van de waarde van het item en de specifieke kenmerken van uw situatie, moet de partner die het goed houdt mogelijk ook het belang van de andere partner uitkopen door een deel van de reeds gedane betalingen terug te betalen.

Wat je ook besluit, zorg ervoor dat je een serieus gesprek hebt over de uitkomst van een breuk voordat je een lening afsluit — en overweeg om een schriftelijke overeenkomst te sluiten, zodat er geen verwarring ontstaat over de verantwoordelijkheid als de dag komt dat je besluit uit elkaar te gaan.

Sluit geen gezamenlijke lening af voordat u de antwoorden op deze vragen weet

Het afsluiten van een gezamenlijke lening is een groot probleem, vooral als u niet getrouwd bent en beslissingen neemt over de lening maakt geen deel uit van een formele echtscheidingsconvenant. Voordat u ermee instemt om schulden te delen, moet u ervoor zorgen dat u vertrouwd bent met hoe uw partner geld uitgeeft, kredietscores heeft uitgewisseld, samen over geld kunt praten en weet wat er zal gebeuren als u uit elkaar gaat.

Als jullie al een tijdje samen zijn en je er zeker van bent dat je partner verantwoordelijk is voor het terugbetalen van wat je verschuldigd bent, dan kun je ja zeggen tegen een gezamenlijke lening als dit helpt om je financiële doelen te bereiken . Zorg ervoor dat jullie allebei op dezelfde pagina staan over terugbetaling, zodat het geld dat je leent in de toekomst niet tot grote meningsverschillen leidt.

https://zonder-bkr-lenen.com/leningen/9000-euro-lenen/