Germontis
Image default
Industrie

Innovaties en nieuwe technologieën op het gebied van hijswerktuigen en -gereedschap

In onder andere de industrie, de bouw, de scheepvaart en het transport moeten regelmatig grote, zware ladingen of objecten veilig verplaatst worden. Dit wordt vaak gedaan met hijswerktuigen en -gereedschappen. Net als op veel andere gebieden is er ook op dit gebied sprake van ontwikkeling van nieuwe innovaties en technologieën. In deze blog lees je meer over deze ontwikkelingen.

Hybride schaarliften

Hybride schaarliften vormen een veelbelovend alternatief voor diesel aangedreven schaarliften. Allereerst omdat ze goed aansluiten op de markt die aan het verduurzamen is. Immers, er heerst steeds meer bewustzijn omtrent duurzaamheid en milieu en dit verhoogd dan ook de vraag naar milieuvriendelijke apparatuur. Hybride schaarliften worden gedeeltelijk aangedreven door elektriciteit en gedeeltelijk door diesel. Doordat ze niet volledig aangedreven worden door diesel, wordt de hoeveelheid milieuonvriendelijke emissies lager. Naast dat dit beter is voor het milieu, is het ook beter voor de gezondheid van medewerkers. Schaarliften worden immers ook vaak binnen gebruikt en zodra er dan veel rook en harde geluiden van de lift afkomen, is dit niet bevorderlijk voor de gezondheid. Een hybride schaarlift geeft minder rook af en maakt minder geluid, wat beter is voor de gezondheid van medewerkers. Verder begint de hybridetechnologie de dieseltechnologie te overstijgen. Het schijnt bijvoorbeeld zo te zijn dat hybride schaarliften een betere tractiecontrole hebben dan diesel schaarliften.

Intelligente hefapparatuur

Hijswerktuigen en -gereedschappen worden steeds geavanceerder. Waar het vroeger simpel gezegd ging om een combinatie van een stevige oogbout, een staalkabel en een hefinstrument, aangedreven door een fossiele brandstofmotor, is de hefapparatuur nu steeds geavanceerder aan het worden met allerlei extra elektronische functies, die gebruiksgemak en veiligheid bevorderen.

Zo is er in het kader van de bevordering van de veiligheid een aanwezigheidsdetectietechnologie ontwikkeld, waarbij het hijswerktuig alleen werkt wanneer de bestuurder volledig bezig is met de handcontroller. Ook is er een faalveilige motorrem ontwikkeld, die ervoor zorgt dat het hijsen meteen stopt zodra er een storing is of de stroom uitvalt. Daarnaast heb je elektronische overbelastingdetectoren die kunnen detecteren en voorkomen dat er een last wordt gehesen die buiten de capaciteit van het hijswerktuig valt.

Op het gebied van vergroting van gebruiksgemak zijn er ook allerlei nieuwe technologieën ontwikkeld. Zo zijn er hijswerktuigen die zelf-balancerend zijn en er bijvoorbeeld voor zorgen dat er geen vracht verloren wordt. Ook zijn er hijswerktuigen die op verschillende snelheden kunnen opereren, afhankelijk van de toepassing, wat de efficiëntie kan verhogen.

Radio frequentie identificatie

Een andere opmerkelijke ontwikkeling is de technologie van radio frequentie identificatie. Bij deze technologie wordt er een chip gebruikt, die informatie bevat over hijswerktuigen of -gereedschappen. Een simpele scan van deze chip kan allerlei informatie weergeven, zoals de datum dat het product geproduceerd is, maar ook informatie over de geschiedenis van inspecties, certificatie, vervangen onderdelen, etc. Deze technologie kan de transparantie over de veiligheid en staat van een product aanzienlijk vergroten.