Germontis
Image default
Bedrijven

Vrachtwagenchauffeur: een populaire jongensdroom

Veel jongetjes weten precies wat ze willen worden zodra ze ‘groot’ zijn, namelijk vrachtwagenchauffeur. Toch zijn er genoeg mannen en vrouwen die op latere leeftijd besluiten het beroep van vrachtwagenchauffeur uit te oefenen. Er zijn genoeg min- en pluspunten te bedenken die het (toch wel intensieve) leven van een trucker zo goed mogelijk beschrijven. Een veelgehoord ‘minpunt’ is toch wel dat iemand vaak ver van huis is voor lange tijd. Dit is natuurlijk minder ideaal als je een gezinnetje hebt bijvoorbeeld. Tevens dien je fysiek behoorlijk sterk te zijn en goed tegen stress te kunnen. Zo kleven er genoeg nadelen aan dit vak. Er zijn echter ook veel voordelen te bedenken. Het is interessant om de belangrijkste voor- en nadelen op te sommen.

De voordelen van een leven als trucker

Allereerst dien je je code95 te behalen als je een carrière als beroepschauffeur ambieert. Dit is de basiskwalificatie. Je legt twee theorie-examens af bij het CBR en dient bovendien twee praktijkexamens met goed gevolg af te leggen. Heb je je code95 behaald, dan mag je veel kilometers maken als trucker. Het allerfijnste voordeel is toch wel dat je een hele hoop vrijheid hebt en niet aan je bureau vastgeplakt zit van 9 tot 5. Een kantoorbaan vinden veel mensen saai. Bovendien ben je altijd onderweg. Je ziet daardoor allerlei mooie plaatsen en gebieden. Sommige vrachtwagenchauffeurs komen regelmatig in het buitenland en zien nog veel meer plaatsen. Als je veel internationale ritten maakt waarbij je lang onderweg bent, ben je daarna altijd iets langer vrij. Een soort van mini vakantie dus. Daarnaast heb je genoeg tijd en ruimte voor een leuke hobby, zoals het volgen van een taalcursus middels een cd bijvoorbeeld. Zo bestaan er nog tal van andere voordelen!

De nadelen van een beroep als vrachtwagenchauffeur

Helaas kent bijna elk beroep ook een keerzijde. Het leven van een trucker is niet altijd rooskleurig. Zo ben je vaak voor lange tijd alleen op pad. Het is zeer hard werken. Tevens heb je voortdurend te maken met het laden en lossen van goederen. Daarnaast (eigenlijk het grootste frustratiepunt) sta je vaak in de file. Je hebt te maken met veel verkeersdeelnemers en niet iedereen rijdt even netjes natuurlijk. Dit zijn zaken waar je goed bestand tegen dient te zijn. Bovendien draag jij verantwoordelijkheid voor je wagen (zorg dat je vrachtwagen schoon is) én wordt er van je verwacht dat je je eigen administratie verricht. Ben je na alles grondig overwogen te hebben nog steeds enthousiast? Daag jezelf uit en ga dan bij een bedrijf in dienst als beroepschauffeur!

https://eurotransportcollege.com/nascholing-code-95/